Nieneke Lamme

OVER NIENEKE LAMME

Nieneke Lammen

 

Nieneke Lamme werkt haar leven lang al met klei.

Na haar schoolopleiding volgde ze een paar jaar teken lessen van Frater Beatus Nijs uit Hilversum, maar nadat ze bij dezelfde opleiding modelboetseren ging volgen, werd dat een levenslange passie. Sinds jaren geeft ze zelf les in haar eigen atelier aan groepen volwassenen. Ook schreef ze inmiddels zeven boeken over boetseren. Het laatste boek was een kinder- boetseerboek. Voor de nationale televisie presenteerde zij een serie “Thuis boetseren” van acht lessen. Exposeren doet ze gedurende het hele jaar in verschillende plaatsen.

Vaak ook werkt ze in opdracht, Gemeente Hilversum, Baarn en Barneveld hebben werk van haar aangekocht. Dikwijls worden de beelden die ze in klei of was vervaardigd, in brons afgegoten.

Zelf zegt ze over haar werk:

Ik maak het liefst herkenbare, figuratieve beelden. Vrouwenfiguren, maar ook portretten. Boetseren in klei is het mooiste wat er is. Geen ander materiaal voegt zich zo als klei.

Zonder spijkers, schroeven of lijm plakt het aan elkaar, en zonder zagen of hakken kan er heel eenvoudig weer iets afgehaald worden. Klei is een oermateriaal, en het werken ermee geeft rust en ontspanning. Tijdens het werk, als ik nog leef in de illusie dat juist dit beeld het ultieme beeld zal worden, beleef ik puur geluk.

Comments are closed.